Dragi učenici, kolege nastavnici, cijenjeni roditelji,
Kako je u narodnoj izreci kazano da je historija učiteljica života, valja nam se prisjećati važnih događaja iz naše prošlosti i usvajati lekcije iz njih. U Bosni i Hercegovini je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, sa željom za prosperitet i bolji život. Nažalost, vrlo brzo smo svoje opredjeljenje morali dokazati i spremnošću na žrtvovanje života i svega što posjedujemo. Zato se upravo na 1.mart svake godine prisjećamo, ne samo važne odluke o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, već i najčasnijih sinova ove zemlje koji su odbranili tu nezavisnost.
A svima nama koji živimo 29 godina kasnije ostao je imperativ da se zalažemo i borimo za ravnopravnost svih građana ove zemlje, za bolje uslove školovanja, jedinstven obrazovni sistem, da živimo u miru i slozi u kojoj će se uvažavati sva ljudska prava zagarantovana konvencijama Ujedinjenih naroda. Svako spram svojih mogućnosti mora raditi na napretku i prosperitetu naše Domovine, a u ovom vremenu pandemije budimo odgovorni i savjesni i čuvajmo svoje i zdravlje ljudi oko nas.
Ove godine nećemo moći obilježiti ovaj događaj kako smo navikli: igrom, pjesmom, recitacijom, ali hoćemo kroz redovnu nastavu.
Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine, određeno je da je 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine praznik i na taj dan nastava neće biti izvođena. Redovno odvijanje nastavnog procesa nastavlja se od utorka, 02. marta po ustaljenom rasporedu nastavnih sati.
Svima nama neka je sretan 1. Mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

DIREKTOR
Fikret Čančar